preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

 

 

Krafne

Sastojci:

45 dag glatkog brašna

3 žumanjka

3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca

1 limun

2 žlice šećera

3 žlice maslaca

mlijeko po potrebi

1/4 žličice soli

ulje za prženje

šećer za posipanje

 

Priprema:

Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu.

 

Brašno stavite u zdjelu, dodajte dignuti kvasac, omekšali maslac, žumanjke, sol i šećer i naribanu limunovu koricu, prethodno dobro opranu. Dodajte mlako mlijeko i mijesite tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se tijesto ne odvoji od stijenki posude.

 

Dobro pokrijte i držite na toplome sve dok se ne digne na dvostruku količinu.

 

Tada ga iz zdjele prebacite na pobrašnjelu dasku, premijesite i valjkom razvaljajte na 1 cm debljine.

Kalupom izrežite veće okrugle oblike, poredajte na ubrus i pokrijte da se opet dižu, otprilike 40 minuta.

 

Pržite ih u dosta vrućeg ulja, najprije s one strane na kojoj nisu ležale na ubrusu, a zatim okrenite i drugu stranu.

         

 

Pržene krafne stavite na pladanj i pospite šećerom u prahu.

preskoči na navigaciju