preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

 

 

Roščići od vanilije

SASTOJCI:

300 g brašna         

200 g maslaca

100 g oraha

2 žumanjka

40 g vanilin šećera

2 g soli

80 g šećera u prahu

PRIPREMA:

Samljeti orahe zamijesiti s ostalim sastojcima u prhko tijesto i pustiti da se odmori.

          

Dio po dio tijesta oblikovati u duguljasti valjak debljine olovke. Izrezati na manje komade (duljine 4 cm), pa oblikovati roščiće u obliku polumjeseca i peći ih na temperaturi od 160 C, 10-12 minuta dok ne postanu zlatnožuti.

Usitnjeni vanilin šećer pomiješati sa šećerom u prahu, pa još vruće roščiće uvaljati u šećer.

           

Speculatius od badema         

SASTOJCI:                                                                                      

Za otprilike 60 komada

375 g brašna + brašno za rad                                              

1 ravna žličica praška za pecivo

125 g oljuštenih i mljevenih badema

250 g omekšanog maslaca

250 g šećera

1 jaje

prstohvat soli

1 žličica začina za kekse speculatius

(ili pola žličice cimeta, četvrtina žličice mljevenog kardamoma

i četvrtina žličice mljevenih klinčića)

papir za pečenje

10 g badema narezanih na listiće

drveni kalup za speculatius kekse ili kalupi za izrezivanje

s božićnim motivima

 

PRIPREMA:

Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i bademe. Maslac i šećer pjenasto umutite. U smjesu umiješajte jaje, sol i začin. Zatim sve zajedno pomiješajte s mješavinom brašna, praška za pecivo i badema te zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i stavine na 2 sata u hladnjak.

 

Pećnicu zagrijte na 180 C (160 C s ventilatorom). Stavite papir za pečenje u dva lima i pospite ga bademima narezanim na listiće. Pobrašnite kalup.

Tijesto razdijelite u manje porcije i utisnite u kalup.

Poravnajte tijesto, a višak tijesta odrežite nožem duž ruba kalupa.

 

Čvrstim udarcem u kalup istresite oblike speculatiusa na lim.

Kekse pecite otprilike 10 - 12 min na srednjoj prečki dok ne poprime zlatnožutu boju.

Pustite da se ohlade na metalnoj rešetki.

I želimo Vam - DOBAR TEK!

 

Pijani kolačići

SASTOJCI:

500 g brašna                                                

1/2 žličice praška za pecivo

250 g šećera

1 jaje

2 žlice kakaa

2 žličice cimeta

280 g maslaca

 8 žlica crnog vina

150 g šećera u prahu

Brašno prosijte na radnu površinu, pa mu dodajte prašak za pecivo, šećer, jaje, kakao, cimet, maslac i 6 žlica vina. Sve rukama brzo zamijesiti u glatko tijesto.

Tijesto oblikujte u kuglu i zamotano u prozirnu kuhinjsku foliju jedan sat ostavite u hladnjaku.

Tijesto na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte,

izrežite kolačiće i stavite  ih na lim prekriven papirom za pečenje.

U pećnici zagrijanoj na 180 C kolačiće pecite oko 10 minuta.

Šećer u prahu glatko pomiješajte s ostatkom crnog vina. Šećernom glazurom napunite vrećicu za istiskivanje pa njome ukrasite ohlađene kolačiće.

 

 

 

I za kraj,  U Ž I V A J T E,

kao i mi!

S R E T A N     B O Ž I Ć!

 

preskoči na navigaciju