2018-06-20 13:52:14

Donacija Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod

Djeca za djecu

Stolari i tapetari prvog razreda Obrtničke škole svojim su rukama pod vodstvom majstora Đure Bilušića izradili vrijedan namještaj za najmlađe pacijente i njihove liječnike Odjela pedijatrije Opće bolnice "Dr. Josip Benčević", Slavonski Brod.

 

Na inicijativu gospodina Krunoslava Maričevića iz tvrtke Elgrad, koja se bavi proizvodnjom pločastih panela i okova za namještaj, učenici zanimanja stolar i tapetar kroz praktičan su rad izradili namještaj prijemni pult, mliječnu kuhinju i  tapecirali namještaj, te osim što su na taj način učinili ugodnijim i praktičnijim Odjel pedijatrije brodske bolnice pokazali su i svoj napredak na konkretnim zadacima u praktičnom dijelu nastave kroz tehnička riešenja i izradu namještaja i montažu, te prezentaciju zanimanja stolar / tapetar pred predstojeće prijave i upise učenika osmih razreda u srednje škole. "Ova vrijedna donacija koja će odjelu pedijatrije više nego dobro doći rezultat je suradnje privatnog poduzetništva i obrazovnog sustava koji za rezultat ima društvenu korist.  Cijelu akciju možemo nazvati "Djeca za djecu" jer sve su radili učenici prvih razreda zanimanja stolar i tapetar", kazao je danas dr. Ivan Krajinović, voditelj Odjela pedijatrije. 

Ovakva inicijativa od velikog je značaja za Obrtničku školu u kojoj se školuju kadrovi, budući majstori, stolari i tapetari kojih je danas jako malo. Trenutno škola ima deset stolara i pet tapetara. Riječ je o deficitarnim zanimanjim za kojim postoji velika potražnja na tržištu, a velika mu je prednost mogućnost stipendiranja i to s 900 kuna mjesečno.

- Već nekoliko godina u suradnji s tvrtkom Elgrad naši učenici rade na konkretnim poslovima na kojima se najbolje i uči. Tim više su zadovoljni što njihov konkretni proizvod uvijek ide u donaciju. Ovo je jedna od načina da promoviramo ovo kreativno zanimanje i kod učenika i roditelja samim tim što je zanimanje kroz posljednjih nekoliko godina na neki način podcjenjeno - kazala je Marina Ćurić,nastavnica drvne grupe predmeta u Obrtničkoj školi, koja ove godine upisuje 10 tapetara i 10 stolara

Krunoslav Maričević, voditelj regije za Slavoniju tvrtke Elgrad naglasio je da se kroz suradnju s Obrtničkom školom, Slavonski Brod koja traje već pet godina želi potaknuti  mlade na upis u deficitarna zanimanja. - Djeca su dobila osjećaj da su napravili nešto korisno i da je njih rad ima vrijednost. Želim istaknuti vrjednost stolarskog i tapetarskog zanimanja koje je jako traženo i želio bih naglasiti da je to zanimanje modernzirano, da se uči uz računalni program, stolar mora biti i pregovarač, menager, projektant i tek onda dolazi izrada - kazao je Maričević. Tvrtka Elgrad ove godine obilježava deset godina postojanja i rada, stoga je ova donacija zapravo njihov svojevrstan poklon društvenoj zajednici. Cijeli projekt realiziran je i u suradnji s brodskim tvrtkama Deco d.o.o. koja je radila na izradi projekta i  Mobilar d.o.o.  koji je donirao materijal za presvlačenje tapeciranih dijelova.

Današnji je dan bio i prigoda da tvrtka Tri D Corpus d.o.o Obrtničkoj školi Slavonski Brod  uruči računalni programa Corpus Pro, koji će učenicima i nastavnicima drvne struke pomoći u unapređenju i osuvremenjivanju nastave. 

Izvor: eBrod, 20. lipnja 2018.


Obrtnička škola Slavonski Brod