preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

 

Valamar hotels & resorts
Manuela Tomljenović / datum: 30. 8. 2017. 10:05

STIPENDISTI VALAMARA

USPJEŠNO ODRADILI LJETNU PRAKSU


[OPŠIRNIJE]



Hotel The Westin Zagreb
Manuela Tomljenović / datum: 11. 11. 2016. 14:43

Učenici drugih razreda ugostiteljskih zanimanja - kuhar i konobar imali su priliku 11. studenoga 2016. posjetiti moderan i luksuzan hotel u samom centru Zagreba. Hotel The Westin Zagreb prepoznatljiv je po vrhunskoj usluzi, ali i izuzetnom okruženju u kojem se nalazi.

Vodeći nas kroz Westin, domaćica Hotela Josipa Šiklić pokazala nam je zašto je poznat po iznimnoj usluzi, sjajnoj gastronomiji i diskretnom ambijentu, te je kao takav omiljeno mjesto susreta poslovnih ljudi te redoviti domaćin najvažnijih nacionalnih i međunarodnih događanja. The Westin Zagreb je drugi dom mnogim poslovnim, političkim i sportskim liderima, diplomatima, turistima i drugim putnicima koji traže mirno utočište u centru vibrantnog glavnog grada Hrvatske.

The Westin Zagreb je smješten u samom središtu Zagreba, odmah nasuprot Muzeja Mimara. Zelenilo, brojni parkovi i znamenitosti poput HNK u neposrednoj blizini hotela, pružit će Vam osjećaj kao da Vam je čitav Zagreb na dlanu, čemu smo mogli i posvjedočiti iz dvorane na vrhu Hotela koja pruža najljepši pogled.


[OPŠIRNIJE]



Kokteli ljubavi
Manuela Tomljenović / datum: 12. 2. 2016. 11:23

Povodom Dana zaljubljenih u ugostiteljskom je praktikumu gospodin Kravat uz puno znanja, vještine i dobre volje pripremio tri koktela koja svojim nazivima, bojama i detaljima upotpunjuju svaku romantičnu večeru za dvoje.
                          
      Sretno Valentinovo
!

 


[OPŠIRNIJE]



RSS


 

7 KOKTELA za 2016.

Prvi je susret sa šarenom paletom izazovnih pića koja su spravili iskusni barmeni na gospodina Kravata ostavio nezaboravan trag, koji ga istim žarom prati i danas, nakon 35 godina. Od tada, gospodin Kravat neumorno istražuje, kreira, ulaže svoje vrijeme, volju i novac kako bi stvorio nove okuse, koji daju nezaboravan doživljaj onima koji ih kušaju.

Povodom nadolazećih blagdana, Božidar Kravat odlučio je s nama podijeliti nekoliko receptura svjetski poznatih koktela i umijeća njihovih spravljanja. Izrada koktela istovremeno zahtijeva poštivanje pravila i kreativnost. Ustrajnost, pažnja prema detaljima i želja za učenjem polučit će odlične rezultate, a još se možete odlično zabaviti učeći i miješajući svoje eksperimente za prijatelje i obitelj.

  

 

 

 

 

THE WESTIN ZAGREB HOTEL

20. ožujka 2015.

 

Učenici drugih i trećih razreda ugostiteljskih zanimanja imali su priliku posjetiti moderan i luksuzan hotel u samom centru Zagreba. Westin Zagreb prepoznatljiv je po vrhunskoj usluzi, ali i izuzetnom okruženju u kojem se nalazi.

Na samom početku obilaska Hotela, čiji je posjet inicirao gosp. Darko Kravat, iznenadilo nas je osvježenje u impozantnom predvorju. Recepcija Hotela odiše uljudnošću i profesionalnošću prvih ljudi koji su nas dočekali.

Tri grupe učenika i nastavnika vodilo je stručno osoblje Hotela koje nam je objasnilo sve u svezi s poslovanjem  Hotela. Obišli smo jednu od 349 soba, predsjednički apartman, Kristalnu svečanu dvoranu, kuhinju. Dojam je ostavila cijena noćenja predsjedničkog apartmana - 1500 EUR. Svaka je soba opremljena Nebeskim krevetom i Nebeskim tušem. Na samom vrhu Hotela nalazi se nalazi se svečana dvorana iz koje se pruža prekrasan pogled na čitav Zagreb.

 

Kuhinja, najzanimljiviji dio Hotela nama kuharima, je podijeljena na hladnu i toplu kuhinju, i u njoj je zaposleno 30 radnika, dok je ukupan broj radnika oko 200. Tijekom našeg posjeta u Hotelu odvijao se Tjedan japanske kulture i gastronomije, pa smo tako osim izložbenih umjetnina i predmeta u predvorju, te Japanke u tradicionalnoj japanskoj nošnji, mogli vidjeti i kuhare kako spravljaju sushi.

Ana Kladarić, 3. B

 

 

KONOBAR - najtraženije zanimanje 2014. godine

(SBTV, 19. 1. 2015.)

 

ILOČKI PODRUMI

 

25. listopada ugostiteljski su se razredi 1.c, 2.b, 2.c i 2.j u pratnji gosp. Kravata i prof. Starčević uputili na jednodnevni izlet u hrvatski najistočniji grad – Ilok i njegovu najznačajniju znamenitost

Nekih dvjesto godina prije vrhunskih vina pokrajine Bordeaux, proizvodnja na samom posjedu počela je u ponositom Iloku ponad obala istočnog Dunava.Kako bi zaštitili svoju reputaciju, u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima buteljirala su se vina na chateu način. Iako je povijest vina u ovim krajevima već prije gotovo dvije tisuće godina napisala svoje, za vrhunska vina bijaše to povijesni trenutak koji su mnogi slijedili: u Burgundiji su ga nazvali domain a drugdje buteljiranje na samom posjedu.

U podrume samog zdanja uveo nas je somelijer

i tu smo mogli razgledavati hrastove bačve u kojima se odvija dozrijevanje vina na tradicionalan način.

Srijemsko vinogorje daje kvalitetna vina, od kojih je najpoznatiji ILOČKI TRAMINAC, GRAŠEVINA, PINOT BIJELI, RAJNSKI RIZLING i druga vina.

U ponudi samih Podruma su i ARHIVSKA VINA od kojih najstarije datira iz 1947., a cijena je visokih 11.000 kuna.

Jedna od zanimljivih priča je da su arhivska vina za vrijeme rata očuvana zahvaljujući  gospodinu Franji koji je vina zazidao kako ih nitko ne bi mogao pronaći.

U grandioznim, betonskim bačvama zapremine 56 000 litara za vrijeme Domovinskog rata čuvalo se vino koje je pretvoreno u rakiju, te su danas te iste bačve samo podsjetnik na minula vremena.

Nakon obilaska Podruma, počastili smo se degustacijom TRAMINCA i FRANKOVKE.

Zahvalivši na gostoljubivosti Iločana, uputili smo se u Osijek gdje nas je hotel "Osijek" u središtu grada svojim izgledom i gradnjom sve zadivio. Tu je konačno otpočeo nama učenicima najzanimljiviji dio stručnog izleta - obilazak grada, konkatedrale Sv. Petra i Pavla, šetnja promenadom, fotografiranje, shopingiranje... Sve u svemu, bilo nam je jako dobro i rado ćemo ponoviti ovaj izlet čim se ukaže prilika.

Ivana Pavić, 2.j

 

 

 

Svjetski dan turizma

27. rujna 2013.

Jedan od najekskluzivnijih svjetskih hotela - SHERATON ZAGREB HOTEL i ove je godine bio domaćin učenicima Obrtničke škole i njihovim voditeljima gosp. Kravatu, nastavnicama Danijeli Kurtz i Majdi Stojanić

Ponuda Hotela s 5*, prostorni kapacitet konferencijskih dvorana, luksuzna unutrašnjost, zavidna organizacija, gostoljubivost i srdačnost osoblja ono je što je bilo zanimljivo našim učenicima zanimanje - konobar, a što su nam dočarali naši izrazito susretljivi domaćini.

Nadajući se da će i naši učenici uskoro postati dio ovog ugostiteljskog vrha, oprostili smo se, najavivši svoj dolazak u nekoj bližoj budućnosti.

 

 

Iz epizode povratka za Slavonski Brod:

SHERATON ZAGREB HOTEL

Drugi su razredi naše škole, zanimanje kuhar pod vodstvom gosp. Kravata i nastavnice Petrović 10. svibnja 2013. imali priliku obići jedan od hotela grupacije Starwood Hotels & Resorts.

Luksuzni hotel 5***** zvjezdica, smješten u samom središtu grada Zagreba, Sheraton Zagreb Hotel u neposrednoj je blizini glavnih znamenitosti, kazališta, muzeja, galerija, parkova i vrtova, koncertnih dvorana.

Osupnuti ljepotom predvorjem hotela koje nas je dočekalo toplim tonovima i elegantnim namještajem, uz izuzetno sustreljivo osoblje, imali smo priliku obići nekoliko od 306 soba i apartmana koji odišu komforom i urednošću, Wellness&Spa centar, elegantne i multifunkcionalne dvorane za konferencije, sastanke ili svadbe.
 
No, najviše nas je zaintrigirala sama kuhinja hotela kojom nas je proveo simpatični šef kuhinje Matija Balent. Dočekavši nas u hotelskom restoranu "Kralj Tomislav" opisao je svoj stil kuhanja kao domaći, hrvatski uz utjecaj mediteranske i stare francuske kuhinje. Ono što me naročito potaknulo da razmislim o svom zanimanju bile su riječi šefa Balenta koji je rekao da kuhanje počinje i završava s ljubavlju. Ako ljubavi nema, kao i životu, sve je uzaludno.
 
Nadajući se da ću i ja jednoga dana biti dio svijeta vrhunskog ugostiteljstva, oprostili smo se, najavivši svoj ponovni dolazak u nekoj bližoj budućnosti.
 
http://www.hotel-sheratonzagreb.com
 
Tamara Gašić, 2. B
 
 
 
 

 

 

 

FLAMBIRANI TELEĆI MEDALJONI

 

 

Receptura za 2 osobe

36 dag telećih medaljona (6 medaljona x 6 dag)

30  ml vinjaka

3 dag maslaca

80 ml soka od pečenja

8 dag kuhanih šampinjona

50 ml slatkog vrhnja

10 dag pirjane riže

 

Priprema:

Tavu s maslacem treba dobro zagrijati, staviti medaljone i dopržiti ih. Doliti vinjak, te flambirati. Flambirane medaljone izvaditi iz tave i staviti u posudu na grijač.

U tavu se doda sok od pečenja, prema potrebi, začini, šampinjoni, Marsala i pusti da kuha dok ne dobijemo dovoljno gust umak. Na kraju se još doda slatko vrhnje.

Medaljone složimo na zagrijane tanjure, prelijemo umakom i poslužimo uz pirjanu rižu kao prilog. Ukrasimo s malo kosanog peršina.

Dobar tek!

 

 

 

Tatar biftek

 

                                                Receptura za 2 osobe                                                   

       180 g iskosane goveđe pisanice

       1 žumanjak

       5-10 cl bezmirisnog hladnog ulja

       1/2 srednje velikog limuna

       2 žličice gorušice

       1 žličica mljevene paprike

       2 žličice kosanog peršina

       1 srednje velika glavica fino kosanog luka

                                        3 fileta fino kosanih sardela

                                        1 žličica kosanih kapara

                                        1 žličica kosanih feferona

                                        po izboru: 2-3 uštrcka cognaca ili crnog vina

 

Priprema:

U posudu s dobivenim umakom dodaje se polovica kosanog mesa, koja se s pomoću dvije vilice dobro izmiješa s umakom. POtom se doda druga polovica mesa i ponovno dobro izmiješa. Miješa se sve dok se meso ne počne odvajati od stjenke posude.

 

 

Kada dodamo sve začine u meso i pretpostavimo da je postignut odgovarajući okus, možemo dati gostu na kušanje. Ukoliko gost smatra da nedostaje koji začin, isti se dodaje i ponovno izmiješa. Izmiješani biftek se oblikuje u grudu, stavi u veliki tanjur i ukrasi.

Uz biftek na stol stavljamo prepečenac i maslac.

 

 

 

 

Vatra u ugostiteljskom praktikumu

Da u ugostiteljkom praktikumu nikada nije dosadno, pokazalo je predavanje dogotovljavanja jela pred stolom gosta

- flambiranje slatkog jela

uz prezentaciju gosp. Kravata i degustaciju učenika 3. C razreda.

 

 

 

Flambirane breskve

 

Receptura (za 2 osobe)

4 veće polovice blanširanih bresaka

50 g šećera

30 g maslaca

10 cl soka od marelica

2 cl soka od limuna

4 male kuglice sladoleda od vanilije

3 cl apricot brandyja

3 cl vinjaka

 

Na kuhalu u tavi malo se karamelizira šećer i doda maslac. Dodamo sok od bresaka i limuna, te kad prokuha u stavu se stave polovice bresaka. Tijekom pirjanja u tavi breskve se probodu vilicom da puste sok.

Kad umak dovoljno iskuha prelijemo pićem i zapalimo.

 

Prestankom plamena u tavi, ugasimo plamen na kuhalu i na hladne plitke tanjure stavimo po dvije kuglice sladoleda i pokrijemo polovicam breskve. Sve prelijemo umakom iz tave i poslužimo.

 

preskoči na navigaciju