preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Siječanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

 

 

 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Dani europske baštine
Autor: Manuela Tomljenović, 10. 10. 2016.

5. listopada 2016., Muzej Brodskog Posavlja,  Općina Sikirevci i Udruga „Sikirevački motivi“, organizirali su radionicu izrade

SUNČANE ČIPKE - MOTIVA

         na kojoj su sudjelovale učenice Obrtničke škole, zanimanje KROJAČ,

      s mentoricama Tajanom Jurišić i Irmom Leović.


Dani europske baštine nastali su s ciljem povezivanja europskih zemalja putem kulturno-povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta, 1985. godine u Granadi, u Španjolskoj. Cilj je manifestacije širenje znanja i svijesti, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura. Ovoj se inicijativi pridružila i Republika Hrvatske 1995.godine.

Udruga „Sikirevački motivi“ njeguje umijeće ručne izrade „Sunčane čipke-motiva“, tradicijske vještine jedne od najznačajnijih sačuvanih u izvornom obliku koja se koristi za ukrašavanje narodnog ruha na području brodskog Posavlja.

Stoljećima su žene, na različitim kontinentima, izrađivale čipku. U nju su unosile vrijeme i strpljenje. Ona je izraz ljubavi prema ljepoti detalja i profinjenosti. Pokazuju to i žene iz Sikirevaca, koje izrađuju Sunčanu čipku - Motive. Ova čipka, porijeklom s Tenerifa, k njima je došla sredinom 20-tih godina prošlog stoljeća i to putem modnog časopisa kojega je jedna mještanka Sikirevaca donijela iz Beča. Umjetnost izrade, ovdašnje su čipkarice dovele do savršenstva.

Motivi su šivana čipka, izrađivana običnom šivaćom krpaćom iglom. Na drvenu ramu plete se mrežica kojoj se sve niti križaju u središtu, stvarajući tako oblik koji podsjeća na zrake sunca. Čipka je simbol identiteta lokalne zajednice - šokačkog stanovništva, a kako se izrađuje, vidjele su i iskušale učenice Obrtničke škole.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
PORTANOVA FASHION INCUBATOR 2016.

Učenice Obrtničke škole (smjer: krojač) pod vodstvom svojih mentorica Irme Leović i Tajane Jurišić posjetile su u petak, 30. rujna 2016.. jedinstveni modni događaj, Fashion Incubator u Osijeku.

Fashion Incubator, najutjecajnije natjecanje za neafirmirane modne dizajnere u regiji, svake sezone predstavlja izbor pet najboljih novih modnih imena u regiji. Nakon iscrpnog selekcijskog procesa koji je trajao više od 6 mjeseci. U velikom finalu koji se održavao  30. rujna i 1. listopada u trgovačkom centru Portanova u Osijeku, održano je nadmetanje za pobjedu i titulu «Najbolji mladi dizajner by Perwoll» koja sobom nosi nagradu od 10 000 kuna i pozivnicu na BIPA Fashion.hr, a istome su posvjedočile i učenice naše Škole.

Učenice 3.A razreda i mentorice s dizajnericom Sonjom Lamut

Tom prigodom lansirali smo novu kampanju sezone naslova GARAŽA. «U kulturi mladih garaže su carstva kreativnosti. U njima se vježba s bendom, popravlja automobil ili bicikl, a u IT svijetu garaže su sinonim za inovatore, gerilu i mlade genijalce.”, kaže Nikola Beban, producent i kreativni voditelj PFI-evih vizuala. “Ovako sagledana, GARAŽA je zona osobne stvaralače slobode, a upravo tako možemo opisati i Portanova Fashion Incubator – projekt koji daje slobodu mladim dizajnerima da u modi naprave nešto novo i svoje”.

preskoči na navigaciju