preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

 > Nastava  > Smjerovi  > Graditelji
 

Područje rada: GRADITELJSTVO

Zanimanje: MONTER SUHE GRADNJE

 

Nastava je konzultativno-instruktivna i odvija se u prostorima Obrtničke škole, kao i dio vježbi iz struke. Praktična nastava se odvija kod licenciranog obrtnika (ugovori o naukovanju).

Nakon završenog obrazovanja i položenog završnog i pomoćničkog ispita, očekuje se da polaznik:

  • Samostalno oblaže zidane i betonske zidove i stropove gipsanim pločama
  • Samostalno montira pregradne stijene s metalnom podkonstrukcijom
  • Oblaže zidove zidnim oblogama od drva ili sličnim umjetnim zamjenama
  • Izvodi spuštene stropove
  • Montira izolacijske zidove u sanitarnim prostorijama s metalnom podkonstrukcijom i izvodi priključenja za sanitarni uređaj
  • Izvodi zakrivljene stropove u dvije ili više ravnina

 

Nastavni sadržaji  propisani su od HOK-a i Ministarstva prosvjete.

Trajanje programa

Program se odvija kroz 3 godine, tj. za svaki razred po godinu dana, ako polaznik ima završenu samo osnovnu školu

Način provjere

Provjera znanja izvršit će se kroz predmetne ispite za svaku godinu

Nakon svih položenih ispita, obavljene stručne prakse i plaćene školarine, polaznik pristupa završnom ispitu prema Pravilniku o polaganju završnih ispita.

Završni ispit se sastoji od izrade zadaće praktičnog rada, usmenog ispita iz strukovnih sadržaja pred tročlanom komisijom

 

Područje rada: GRADITELJSTVO

Zanimanje: KERAMIČAR - OBLAGAČ

 

ŠTO radi?

  • postavljanje podova, zidnih keramičkih i drugih pločica
  • zidanje peći od keramičarskih elemenata

GDJE radi?

  • u zatvorenom prostoru, klečeći u prašini

ZAPREKE

  • kronične bolesti srca i dišnih putova, bolesti mišića, zglobova i živaca, te teška oštećenja vida
Priloženi dokumenti:
MONTER SUHE GRADNJE.ppt
KERAMICAR.ppt


Vijesti

CROSKILLS

Autor: Manuela Tomljenović, 3. 11. 2016.

28. listopada 2016. Obrtnička škola bila je domaćin

Road showa

ENERGETSKA UČINKOVITOST U POKRETU

s ciljem promicanja edukacije građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti, te povećanja interesa za obrazovanje u

     građevinskim zanimanjima.

                       

 

U organizaciji Obrtničke i Tehničke škole Slavonski Brod, a u okviru europskog projekta CROSKILLS, u petak 28. listopada 2016. u prostorima Obrtničke škole Slavonski Brod održano je promotivno-edukativno događanje usmjereno na promociju građevinskih vještina u energetski učinkovitoj gradnji i afirmaciju građevinskih zanimanja općenito. Događanje u Slavonskom Brodu drugo je po redu u okviru promotivne CROSKILLS kampanje „Energetska učinkovitost u pokretu“, koja će do kolovoza 2017. godine posjetiti 12 hrvatskih gradova, javlja Radioslavonija.

Uz prezentaciju projekta CROSKILLS, prikazane su mogućnosti primjene novih materijala u zanimanju fasader u kombinaciji s primjenom obnovljivih izvora energije (OIE). Ukazano je na tipične greške prilikom montaže nosača za vanjske jedinice, oluka, kućnih brojeva i drugih prodora kroz fasadni (ETICS) sustav, koji uzrokuju štete na zgradama poput vlage u stambenom prostoru ili gubitaka energije, te kako ih izbjeći odabirom vrste OIE sustava i pravilnom ugradnjom, čime je osobito naglašena međusobna povezanost te nužna suradnja različitih građevinskih i tehničkih zanimanja za postizanje optimalnih rezultata energetske obnove. Tehnička škola Slavonski Brod predstavila je i svoja praktična iskustva u primjeni obnovljivih izvora energije kroz projekt Solarnog demonstracijskog centra.

Osim informativno-edukacijskog dijela, zainteresirani posjetitelji u Slavonskom Brodu prisustvovali su i natjecanju kojim su predstavljene vještine građevinskih radnika u energetskoj učinkovitosti u zanimanju fasadera, te u ugradnji tehničkih sustava na obnovljive izvore energije. U vremenu od 45 minuta, četiri natjecateljske ekipe imale su zadatak na fasadni zid s vanjske strane ugraditi nosače i nanijeti izolaciju (ETICS sustav), te na ispravan način izvesti ugradnju solarnih panela, odnosno tipične detalje prodora kroz ETICS sustav kako ne bi došlo do šteta na objektu. Natjecateljske ekipe bile su sastavljene od nezaposlenih i zaposlenih građevinskih radnika i instalatera te učenika građevinskih i tehničkih zanimanja triju slavonsko-brodskih strukovnih škola, a radile su pod budnim okom stručnog povjerenstva koje je na kraju odabralo one najbolje.

Kako bi se istakla važnost cjeloživotne izobrazbe i aktivnog usavršavanja u različitim segmentima rada, organizatori su događanje obogatili i demonstracijom drugih obrtničkih zanimanja, pa su posjetitelji u školskim praktikumima mogli vidjeti odnosno isprobati i vještine budućih frizera, kozmetičara, pedikera, krojača, stolara, tapetara, pekara, mesara, kuhara, konobara i slastičara, te montera suhe gradnje i keramičara. Za posjetitelje su pripremljeni i pokloni – unikatne rukotvorine učenika, s logotipom Obrtničke škole. Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je mjere aktivnog zapošljavanja kojima se potiče uključivanje nezaposlenih osoba u obrazovanje za građevinska zanimanja, kao i profesionalno informiranje i savjetovanje učenika prilikom izbora zanimanja ili studija, osobito usmjereno na deficitarna građevinska zanimanja u fokusu današnjeg događanja, kao i samog projekta CROSKILLS.

Projekt CROSKILLS (dio europske inicijative Build Up Skills) usmjeren je na cjeloživotnu izobrazbu hrvatskih građevinskih radnika u području energetske učinkovitosti, te jačanje kvalifikacija obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika osobito nakon osnovnog obrazovanja ili početničkog rada. U cilju promocije CROSKILLS programa izobrazbe, te povećanja interesa za obrazovanje u građevinskim zanimanjima – koji je sada vrlo nizak – promotivna kampanja „Energetska učinkovitost u pokretu“ diljem Hrvatske bit će usmjerena na 6 građevinskih zanimanja: fasadere, soboslikare/ličioce, tesare, krovopokrivače, zidare i montere suhe gradnje.

Kako bi se teme cjeloživotne izobrazbe i afirmacije građevinskih zanimanja što bolje približile široj javnosti te sadašnjim i budućim građevinskim radnicima kao korisnicima CROSKILLS programa izobrazbe, svako promotivno događanje imat će regionalno specifičan karakter, s usmjerenjem na regionalno najistaknutija građevinska zanimanja i odgovarajuće aspekte energetske učinkovitosti. Iduće promotivno događanje održava se u Osijeku, u Graditeljsko-geodetskoj školi 09. studenoga, a sredinom prosinca posjetit ćemo Zadar.

Fotografije prof. Kristine Klinc možete pregledati na linku: http://ss-obrtnicka-sb.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=21

Izvor: http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/promocija-gradevinskih-vjestina-u-obrtnickoj-skoli-ili-projekt-croskills-17215.html

 
Oglasna ploča
Raspored zvonjenja

Prva smjena

       1.   7.10-7.55

       2.   8.00-8.45

       3.   8.50-9.35

       4.  9.40-10.25

            VELIKI ODMOR

       5.  10.40-11.25

       6.  11.30-12.15

       7.  12.20.13.00       

Druga smjena

      1.   13.10-13.55

      2.   14.00-14.45

      3.   14.50-15.35

      4.   15.40-16.25

           VELIKI ODMOR

      5.   16.40-17.25

      6.   17.30-18.15

      7.   18.20-19.00

Popis udžbenika

Popis udžbenika za školsku 2018./19. godinu

Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezikaSvaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski.

Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.

1. razred

2. razred

3. razred

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Obrtnička škola Slavonski Brod / Vladimira Nazora 9, HR-35000 Slavonski Brod / ss-obrtnicka-sb.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju