preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Login
Kalendar
« Listopad 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Weltgeschichtentag
Manuela Tomljenović / datum: 20. 3. 2017. 10:22

Svjetski dan pripovijedanja

U sklopu putujuće izložbe „Märchenwelten“ učenici i njihovi mentori obilježili su 20. ožujka - Svjetski dan pripovijedanja. Ova međunarodna manifestacija posvećena je usmenom pripovijedanju, te se od 2003. godine slavi na svim kontinentima, kada ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče na brojnim jezicima. 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pripovijedanja su transformacije, pa je tako i naša škola transformirana u bajkoviti svijet u kojem su princeze, prinčevi, zle maćehe, Matovilka, Crvenkapica, Snjeguljica, Pepeljuga, Bremenski muzikanti, Ivica i Marica, Cvilidreta i mnogi drugi likovi dobro poznatih Grimmovih bajki.

„Pripovjedačkoj transformaciji“ pridružili su sei praktikumi naše škole, te tako unijeli dašak bajkovitosti u našu školu. Njihove originalne radove možete pogledati u prostoru škole, a djelić donosimo u fotogaleriji.

FRIZERSKI PRAKTIKUM: učenici 2.H, 2.I i 3.H (mentorice Blaženka Budimir i Nevenka Filipović)

  • Matovilka
  • Zla maćeha (Snjeguljica)
  • Kućica Ivice i Marice - Blaženka Budimir

 

KROJAČKI PRAKTIKUM:

Odjeća za Ivicu i Maricu - Veronika Čabraja i Nikolina Kajder, 2. a (mentorica Ivanka Lovrić)

Crvenkapica (mentorica Irma Leović), kruh za baku (pekarski praktikum i mentorica Milanka Vlašić)

STOLARSKI PRAKTIKUM:

Ogledalo i podloge- Paulin Marijo 3.d (mentor Đuro Bilušić)

 

TAPETARSKI PRAKTIKUM: presvlačenje podloga  (mentor Antun Renka )

 

Učenik PETAR STANIĆ, 3. G je iznova oduševio svojom kreativnošću i talentom!

Dvorac (mentorica Katica Rajić- Stojanović)

       

Svečana sala

 

Dijelovi izložbe, nastali povodom Svjetskog dana pripovijedanja, 20. travnja 2017. donirani su Dječjem vrtiću Seka i braco u Slavonskom Brodu uz prigodni program koji su odgajateljice osmislile za djecu. 


[OPŠIRNIJE]Weltgeschichten Tag
Manuela Tomljenović / datum: 16. 3. 2017. 14:25

WANDERAUSSTELLUNG „MÄRCHENWELTEN“

PUTUJUĆA IZLOŽBA „SVIJET BAJKI“

 

U sklopu suradnje sa Goethe Institutom Zagreb u Obrtničku školu je stigla putujuća izložba pod nazivom „Märchenwelten“!

Braća Jakob i Wilhelm Grimm poznati su diljem svijeta po objavljivanju zbirke njemačkih bajki Kinder- und Hausmärchen“, koje su sakupili, obogatili i prenijeli iz narodnih priča koje su se do tada isključivo usmeno prenosile. Svjetski poznata zbirka je i dan danas, nakon više od 200 godina bezvremenski klasik, te najčitanija i najrasprostranjenija knjiga njemačke kulture prevedena na više od 160 jezika. Bajke braće Grimm su najveći izvozni hit njemačke kulture rasprostranjen čak i do Hoollywooda.

Goethe institut je za škole pripremio putujuću izložbu sa posterima, koja ne želi samo podsjetiti na stare, dobro poznate bajke, već se obraća direktno današnjim mladima i izdvaja općenito iz strukture bajke. Tako svaka bajka ima dobre i zle likove, a završna poanta je da vrline i dobro uvijek pobjeđuju, a zlo bude kažnjeno.

U okviru izložbe planirana je raznovrsna i interesantna nastava njemačkog jezika, gdje će se učenicima približiti njemački jezik i kultura. No, učenici neće biti samo pasivni promatrači postave, već će se poticati na aktivno sudjelovanje pri obradi bajkovitih tema, kroz izražavanje vlastite kreativnosti glumom, igrokazima, izrađivanjem plakata i pisanjem pjesama, te tako proširiti svoje znanje njemačkog jezika.

Izložba je postavljena u prostoru škole i gostovati će u našoj školi od 13. – 31. ožujka 2017. godine.

Kristina Klinc

prof. njemačkog jezika i književnosti

 


[OPŠIRNIJE]Tag der gesunden Ernährung 2017
Manuela Tomljenović / datum: 8. 3. 2017. 10:47

 

7. ožujka 2017. se diljem Njemačke i u susjednim zemljama obilježava jubilarni 20. „Tag der gesunden Ernährung“  u organizaciji  VFED-a (Verband für Ernährung und Diätetik), Udruženja za prehranu i dijetetiku. Ovim danom se stanovnicima Njemačke želi skrenuti pozornost na važnost zdrave prehrane.

Učenici 2. b razreda Obrtničke škole su „Dan zdrave prehrane“ obilježili plakatom „Obstarten“ koji možete pogledati u predvorju škole.

Pano je sažetak zajedničkog projektnog sata njemačkog jezika i kuharskog praktikuma na kojem su učenici osim njemačkih naziva, vrsta, dijelova i okusa voća, po prvi puta degustirali kokosov orah,  kokosovo mlijeko, ananas, datulje, grejp, kivi, brusnice, jabuke, grožđe, ribizli, orašaste plodove, mango, avokado i kiwano, te uz stručno vodstvo kuhara Tomislava Banića naučili načine priprema, svježe i termičke obrade, te načine posluživanja, konzumiranja  i aranžiranja.

                                                                  prof. Kristina Klinc


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju