preskoči na sadržaj

Obrtnička škola Slavonski Brod

Cool face naše škole

Taekwondo - borilačka vještina naše Lucije

Autor: Manuela Tomljenović, 2. 5. 2017.

Intervjuirala Darija Krijan

Lucija Abramović, učenica 2.j razreda naše škole, još je jedna sportska uzdanica koja dokazuje da se djevojke mogu istaknuti i u borilačkim sportovima. 

Nešto o taekwondou - borilačkoj vještini

Taekwondo je borilački sport nastao transformacijom starih korejskih vještina samoobrane. "Tae" u slobodnom prijevodu znači skočiti i zadati udarac nogom, "kwon" znači šaka, a "do" je umijeće, princip ili način. Iz ovoga proizlazi da riječ Taekwondo možemo prevesti kao "umijeće borenja rukama i nogama". Taekwondo se ne može ograničiti samo na umijeće borenja. To je i duhovna disciplina, izvrsna rekreacija, a danas i moderan olimpijski borilački sport sa strogo određenim pravilima natjecanja.

 

Zvanja
U taekwondou postoji deset učeničkih zvanja, "geup" (bijeli, žuti, zeleni, plavi i crveni pojas), nakon čega slijede deset "DAN" stupnjeva crnog pojasa. Zvanja viša od 7. DAN pojasa su rijetka i mogu se steći uglavnom nekim specijalnim zaslugama u širenju sporta, usavršavanju tehnike i sl.


Odjeća

Iako za treniranje nije potrebna neka posebna oprema i obuća, uobičajeno je da svi taekwondo sportaši vježbaju u tradicionalnoj bijeloj odjeći zvanoj "dobok", koja se sastoji od donjeg i gornjeg dijela, preko kojeg se na propisani način veže pojas. Bijela boja doboka simbolizira ideal moralne čistoće vježbača, a nosioci crnih pojaseva imaju i crnu traku na ovratniku.

Taekwondo se može vježbati u dvorani ili u prirodi, pojedinačno ili u grupi, s partnerom ili bez njega, što je svakako velika prednost u odnosu na ostale sportove. Osim što razvija skladno, jako i zdravo tijelo, taekwondo posredno djeluje i na psihu vježbača. Trenirajući taekwondo dulje vrijeme, stječe se samopouzdanje, jača volja i pojačava mogućnost koncentracije, što je od velike koristi u svakodnevnom životu, a ličnost s takvim osobinama postaje i korisniji član šire društvene zajednice. Sagledavanjem vlastitih mogućnosti, takva se osoba oslobađa agresije, a naporni treninzi čine je otpornijom na stresove, koji su nažalost, postali dio suvremenog Sportski susreti i nadmetanja izvrsna su prilika za stjecanje novih poznanstava i prijatelja širom svijeta; mogućnost da se lakše shvate i upoznaju drugi ljudi ali i vlastita ličnost.

Taekwondo je sport koji se, za razliku od većine ostalih sportova, može prakticirati od rane mladosti pa do poznih godina, a redovitim vježbanjem tijelo se može održati vitkim i mišićavim čak i u dubokoj starosti.

 

Kratka povijest modernog taekwondoa

Nakon oslobađanja Koreje od Japanske kolonijalne vlasti poslije 2. svjetskog rata, Korejski narod počeo je vraćati osjećaj nacionalne samosvijesti, a s njom i tradicionalne folklorne igre i vještine koje ponovno postaju popularne.

Stručnjaci borilačkih vještina počeli su otvarati svoje taekwondo vježbaonice po cijeloj zemlji i nakon završetka Korejskog rata (1950.-1953.) taekwondo je postao popularan u zemlji, a šaljući oko 2000 taekwondo majstora u više od 100 zemalja širom svijeta za treniranje stranaca počinje njegov moderni razvoj i popularizacija širih razmjera.

1072. godine osnovan je današnji Kukkiwon  kako bi bio središnja vježbaonica (gimnazija) kao i mjesto raznih taekwondo natjecanja. Godinu poslije 28.svibnja 1973. nastala je Svjetska Taekwondo Federacija (WTF). Godine 1973. održano je Prvo Svjetsko Taekwondo prvenstvo. 1976. godine taekwondo je postao član GAISF-a i CISM-a. 1979. predsjednik Svjetske Taekwondo Federacije (WTF) izabran je za predsjedavajućeg Svjetske Federacije Neolimpijskih Sportova. WTF je postao IOC priznata sportska federacija 1980. što je taekwondo uvrstilo u obitelj olimpijskih sportova.
U Hrvatskoj se taekwondo počeo vježbati 1968. godine.

Pravila  natjecateljske taekwondo borbe

U TKD postoji propisana oprema za natjecateljsku borbu koja se izvodi na borilištu 10 X 10 m, a ona se sastoji od oklopa koji štiti tijelo, štitnika za podlaktice i potkoljenice, kacige te štitnika za genitalije tzv. suspenzor. U borbi su dozvoljeni udarci nogom u tijelo i glavu te šakom samo u tijelo tj., oklop. Da bi udarac bio bodovan mora biti takve snage da protivnika pomakne s mjesta ili  ga zaustavi. Za svaki takav udarac plasiran u tijelo borac dobiva 1 bod  dok se udarci u glavu boduju s 2 boda. U slučaju knock downa dobiva se još jedan bod i tako sve do razlike od 7 bodova ili dok netko ne ostvari 12. bod. Dođe li do knock outa to znači pobjedu.

Pitanje: Koliko dugo treniraš?

LUCIJA: Sedam godina.

 

PITANJE: Koji je tvoj najveći uspjeh?

LUCIJA: Najveći uspjeh mi je bio doći na svjetsko prvenstvo u Kanadu.

 

PITANJE: Koje je tvoje najveće iskustvo u teakwondo-u?

LUCIJA: Doći na svjetsko prvenstvo i otići na drugi kontinent.

 

PITANJE: Što te potaknulo da se počneš baviti s tim?

LUCIJA: Jednostavno mi se svidio taj sport na prvi pogled i onda me potaknula volja da to naučim. Moja odgajateljica i prijatelji s kojima sa se družila su me dodatno poticali.

 

PITANJE: Koji si pojas?

LUCIJA: Crni (to je zadnji).

PITANJE: Kako usklađuješ sport i školu?

LUCIJA: Usklađujem tako da ujutro učim sve što trebam za školu, a navečer se bavim treningom.

 

PITANJE: Koliko puta tjedno imaš treninge?

LUCIJA: Svaki dan osim vikendom.

 

PITANJE: Misliš li se tim sportom baviti cijeli život?

LUCIJA: Mislim se s tim sportom baviti koliko budem mogla i koliko budem imala vremena za to.
Popis udžbenika

Popis udžbenika za školsku 2018./19. godinu

Pri nabavi udžbenika obratite pažnju na udžbenike stranog jezikaSvaki učenik uči samo jedan strani jezik te kupuje udžbenike samo za onaj jezik koji uči - njemački ili engleski.

Također, obratite pažnju na udžbenike za vjeronauk i etiku, kako ne biste kupili oba udžbenika, već samo za onaj izborni predmet za koji ste se opredijelili.

1. razred

2. razred

3. razred

Oglasna ploča
Raspored zvonjenja

Prva smjena

       1.   7.10-7.55

       2.   8.00-8.45

       3.   8.50-9.35

       4.  9.40-10.25

            VELIKI ODMOR

       5.  10.40-11.25

       6.  11.30-12.15

       7.  12.20.13.00       

Druga smjena

      1.   13.10-13.55

      2.   14.00-14.45

      3.   14.50-15.35

      4.   15.40-16.25

           VELIKI ODMOR

      5.   16.40-17.25

      6.   17.30-18.15

      7.   18.20-19.00

Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

CMS za škole logo
Obrtnička škola Slavonski Brod / Vladimira Nazora 9, HR-35000 Slavonski Brod / ss-obrtnicka-sb.skole.hr / ured@ss-obrtnicka-sb.skole.hr
preskoči na navigaciju